jueves, 26 de noviembre de 2015

Llengües del món

   1. Quantes llengües hi ha en el món? En quin continent hi ha més llengües?
 La majoria dels experts xifra el nombre de llengües del món entre 5.000 i 7.000..
Els continents asiàtic i africà són les zones amb un nombre més gran de llengües


 2. Les llengües tenen les mateixes fronteres que els estats o cada estat pot tenir més d’una llengua? Què és el més freqüent? Indiqueu exemples. Les estadístiques diuen que la majoria de la població mundial és bilingüe, és a dir, que es pot expressar amb soltura en dos idiomes, encara que només un de cada quatre estats reconeix dos o més llengües oficials. Tota Àfrica i la major part d'Àsia és multilingüe, igual que Rússia. A Europa, Islàndia és l'únic país sense minoríes lingüístiques.
3. Quines són les llengües més parlades al món? Confeccioneu en grup una gràfica de barres en word on indiqueu les 10 llengües més parlades al món i el nombre de parlants de cada llengua. Intercanvieu les gràfiques per veure si coincideixen. Si no és així, comproveu quina és la font més correcta, segons on hàgeu consultat la informació. Aquella que siga amb la data més recent i estiga feta per un organisme científic o oficial serà la més correcta. 


- Xinès, Mandarí amb 885 milions de parlants
- Castellà amb 332 milions de parlants
- Anglès amb 322 milions de parlants
- Àrab amb 206 milions de parlants
- Bengalí amb 189 milions de parltans
- Hindi amb 182 milions de parlants
- Portugués amb 170 milions de parlants
- Rus amb 170 milions de parlants

 4. Cuantes llengües hi ha a Europa, i a l'estat espanyol?
La llengua oficial i majoritària de l'Estat espanyol és el castellà. Quatre llengües (català, gallec, èuscar i aranés) 

   5. D’on provenen aquestes llengües europees actuals? Hi ha famílies lingüístiques? Quines? La majoria d’aquesta setantena de llengües pertany a la família indoeuropea, cosa que vol dir que tenen un origen comú i que, per tant, s’assemblen, malgrat que aquestes similituds –per exemple, entre l'italiài el suec molt sovint només les poden detectar els especialistes perquè no són gens evidents a simple vista. També hi ha a Europa llengües de les famílies uraliana (com ara el finès, l'estionià, el sami o l’hongarès) i l'altaica  (com ara el turc o el tàtar) i, encara, una llengua de la família afroasiàtica, el maltés emparentat amb l’àrab, i una llengua sense família coneguda, el basc.
.6.Quines llengües es parlen a l’Institut Serpis? 
   A l'IES Serpis, com a la resta del País Valencià, es parlen les llengües oficials, valencià i castellà. També s'prenen dues llengües estangeres, anglés i francés. Segons la procedència de les famílies, tenim alumnes que parlen àrab, xinés, romanés, búlgar, rus, italià, portugués. (Potser hi ha altres llengües noves d'aquest curs que heu de descobrir amb l'entrevista i el reportatge que heu de fer en aquesta apartat) 

No hay comentarios:

Publicar un comentario